Matalankynnyksen keskusteluapua

Mitä ratkaisukeskeinen lyhytterapia on?



Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakkaasta lähtöisin olevaa ja tavoitteellista matalan kynnyksen psykososiaalista tukea. Terapian alkuvaiheessa määritellään teemat/ongelmat ja keskitytään myönteisen mielenterveyden edistämiseen. Pääpaino on nykyhetkessä ja tulevassa. Tavoitteet ja teemat voivat vaihdella terapiakertojen aikana. Terapeutin roolina on kunnioittavasti tukea ja auttaa asiakasta löytämään omista voimavaroista ratkaisuja ongelmiin erilaisten kysymyksien avulla. 

Lyhytterapian tuloksellisuudesta on tutkimuksellista näyttöä ja sen vaikuttavuus on tieteellisesti todistettu. Voit tutustua tästä tutkimukseen lyhytterapiasta masennuksen hoidossa.

Kenelle?

Lyhytterapia sopii sinulle, jolla elämä on jollain lailla solmussa tai elämä heittelee. Terapiassa saat puhua kaikesta, mitä mielessäsi on. Niistäkin asioista, joita et ole uskaltanut koskaan sanoa ääneen. Sinä olet keskiössä.

Mielenterveysdiagnoosi ei ole este lyhytterapialle, mutta vakavien mielenterveyden haasteiden rinnalla suosittelen psykiatrista hoitoa. Tarvittaessa autan sinua löytämään oikean ammattihenkilön mikäli koen, etten ole oikea henkilö auttamaan sinua. 


Terapia

Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan et tarvitse lähetettä, se ole Kela-korvattava eikä siitä tehdä Kanta-kirjauksia. Terapia kestää 1-20 kertaa tarpeen mukaan. Useammat saavat jo muutamista kerroista apua. Joskus yksikin kerta riittää. Yleensä tapaamiset ovat 1-2 viikon välein.

Yksi terapiakerta kestää 45 minuuttia. Aiheina voi olla esimerkiksi uupumus, lievä tai keskivaikea masennus, itsetunto, traumat, parisuhdehaasteet, identiteetti, uusi elämäntilanne tai oma/läheisen sairastuminen/kuolema. Erityisesti alkuvaiheen kartoituksessa apuna voidaan käyttää erilaisia harjoitteita.